Västanfors vid Kolbäcksån :: Köping :: Tidö slott
     

Nyheter

 

  • Bli medlem
    Den årliga medlemsavgiften är 200 kr per person, 300 kr för familj och 500 kr för företag. Klicka här
  • Anmälan till aktiviteter
    Här kan du som medlem anmäla dig till föreningens aktiviteter. Klicka här
  • Programförslag
    Här kan du som medlem lämna förslag på program. Det kan röra sig om studieresor, föredrag och seminarier. Klicka här

Kontakt

Västmanlands Kulturmiljöförening
c/o Länsstyrelsen i Västmanlands län
721 86 Västerås

e-post: info@kulturmiljo.se

 

Sekreterare Lars Gren

e-post: lars@gren.se

bankgiro 147-4055

 

Välkommen

Västmanlands Kulturmiljöförening har som syfte att främja bevarandet av länets kulturmiljöer. I länet finns ett rikt utbud av kulturhistoriskt viktiga byggnader och miljöer. 


Bevarandet ska ske genom opinionsbildning kombinerat med ekonomiskt stöd. Föreningen bildades  2003. Omkring 200 privatpersoner är idag medlemmar. Dessutom är tio företag anslutna till föreningen. Vill du veta mer? Klicka här
 

Presentationsfolder om Västmanlands Kulturmiljöförening >>

 

GDPR >>

 

Nyheter

Boksläpp av Forna dagars åkdon - 100 år på kuskbocken i Västerås

 

Exklusiv bok om tre generationer hästkarlar på Västerås gator.

 

Knut, Alvar och Sven - rullade med häst och vagn, i arbete och under högtider, på gatorna i och omkring Västerås. Från starten på Västgötegatan 1923 hela vägen genom ett sekel ser företaget Eks Åkeri staden växa och hur hästarna får maka åt sig på vägarna när bilen kommer.

 

 

Boken finns till försäljning på Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2 samt i Akademibokhandelns butiker i Kvarteret Igor och på Erikslund. Den kan också köpas på Adlibris och Bokus.

 

Tre generationer hästkarlar Ek rullar med häst och vagn, i arbete och under högtider, på gatorna i och omkring Västerås. Från starten 1923 genom ett sekel ser företaget Eks Åkeri staden växa och hur hästarna får maka åt sig på vägarna för bilarna.

Författarna Ann-Christine Kihl och Lars Gren tecknar här historien om familjen Ek och deras verksamhet i Västerås under 100 år på kuskbocken.

 

"Forna dagars åkdon" är utgiven av Västmanlands Kulturmiljöförening, innehåller berättelser från kuskbocken under 100 år, är fylld med bilder från ett svunnet Västerås samt en omfattande dokumentation med bilder av det som en gång var Eks Vagnmuseum.

Den fullmatade boken på 220 sidor väger 1083 gram.

Utgivningsdatum 2023-09-13.

 

 

Föredrag "En lektion i kärlek - om Lennart Hellsings vuxenvisor och om

Yvonne Lombard på scen"

 

Onsdagen den 27 september kl 17.30 i landshövdingens residens på Västerås slott.

 

Vi får lyssna på Susanna Hellsing, som berättar om sina föräldrar poeten Lennart Hellsing (bördig från Fagersta, där hans far drev lanthandel) och skådespelaren Yvonne Lombard.

 

Enklare förtäring serveras.

 

Pris 200 kr/person. Betalas in till föreningens bankgiro 147-4055. Anmälan till: info@kulturmiljo.se eller till Silva Pettersson  på tfn/sms 070-346 36 89 eller till Lars Gren tfn/sms 070-588 40 20, senast den 20 september.

 

Välkomna!

 

Medlemsmöte torsdagen den 2 november på Västerås slott

 

Vi håller vårt traditionella medlemsmöte torsdagen den 2 november på Västerås slott.

Föredrag av Ann-Christine Kihl, "Mälaröarnas människor". Om Rune, fosterbarnet på Ridön, om Elsa som dog ensam på Grisslingen och den skandalomsusade tysken på Aggarön som fick journalisterna att ro i snöglopp från Vretbo brygga.

 

Mer information kommer senare kring medlemsmötet.

 


 

Västmanlands Kulturmiljöförening har tillsammans med Kila Församling och Sätra Brunns Vänförening köpt 1700-tals målningen Treenigheten av Sätra Brunn
 

Tavlan Treenigheten räddad från försäljning – blir kvar på Sätra Brunn
 

På Sätra Brunn har sedan brunnen skapades år 1700 hängt en målning som symboliserar Treenigheten, Fadern, Sonen och den Helige Ande.
 

I coronakrisen spår kände sig Sätra Brunn tvingade att sälja tavlan för att rädda brunnens ekonomi. Tack vare en gemensam insats från Västmanlands Kulturmiljöförening, Kila Församling och Sätra Brunns Vänförening så kunde tavlan räddas kvar på brunnen. Det innebär att kulturmiljöföreningen och församlingen köper tavlan av Sätra Brunn och deponerar den på brunnen.
 

Det här ligger helt i linje med föreningens syfte att bidraga till att rädda värdefulla kulturmiljöer, föremål och samlingar.
 

 

Nyhetsbrev

 
Nyhetsbrev nr3 2019

Nyhetsbrev nr2 2019

Nyhetsbrev nr1 2019

 

Nyhetsbrev nr2 2018

Nyhetsbrev nr1 2018
 

Nyhetsbrev nr2 2017
 

Nyhetsbrev nr1 2017
 

Nyhetsbrev nr2 2016

 

Nyhetsbrev nr1  2015

 

Nyhetsbrev nr1  2015

 

 

Nyhetsbrev nr2 2013

 

Nyhetsbrev nr1 2013